El Loco de Pelo Rojo (1956, Vincente Minnelli)

 FITXA TÈCNICA I ARTÍSTICA

Producció: Metro Goldwin Mayer, EE.UU., 1956.

Productor: John Houseman.

Direcció: Vincente Minnelli (George Cukor).

Guion: Norman Corwin, basat en la novel·la “Lust for Life” d'Irving Stone.

Música: Miklós Rózsa.

Fotografia: Frederic A. Young y Russell Harlan (ASC) en CinemaScope y Metrocolor.

Direcció artística: Cedric Gibbons , E. Preston Ames & Hans Peters.

Decorats: Edwin B. Willis y Keogh Gleason.

Consultor del Color: Charles K. Hagedon.

Ajudant del Director: Al Jennings.

Muntatge: Adrienne Fazan (ACE).

 Kirk Douglas (Vincent Van Gogh); Anthony Quinn (Gauguin); Jamen Donald (Theo); Pamela Brown (Christine); Everett Sloane (Dr. Gachet); Mial McGinnis (Roulin); Noel Purcell (Anton Mauve); Lionel Jeffries (Dr. Peyron); Jeanette Sterke (Kay); Davis Horne (Reverend Peters).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El Loco de Pelo Rojo és un melodrama sobre les tribulacions del pintor Vincent Van Gogh i la seva relació d'estimació i amistat amb el seu germà Thèo. Tanmateix, és gràcies a la seva veu "en off" llegint les cartes del seu germà Vincent com avança la narració del film i coneixem el caràcter desesperat, turmentat i obsessiu del pintor. Però també, compte, la seva vitalitat, la seva passió i amor per la gent, l'art i la vida. Durant dues hores, la vida de Van Gogh se'ns explica des de la seva arribada, com a reverend, a la regió minera de Mons, al Borinage, a Bèlgica, el 1878, fins la seva mort a Auvers-Sur-Oise l'any 1890. Com a melodrama que és, la pel·lícula no és ni pretén ser una biografia sel·lecte del pintor holandès. Així doncs, l'actor Kirk Douglas interpreta a una persona que lluita per dur a terme els seu projecte de vida i realitzar-se com a ésser humà ( per donar més força a la seva interpretació, l'actor portava pes adicional a les sabates per arrossegar els peus quan caminava i donar al seu personatge un cert aire d'esgotament i patiment).

Voldria remarcar un diàleg extret de la versió doblada al castellà, gairebé al final del primer bloc del film. Thèo troba al seu germà a la seva humil casa del poble miner del Borinage, jagut sobre un llit de palla i absent, deprimit.

THÉO: - Vincent, ¿qué vamos a hacer contigo?  Padre me pidió que viniera. Hace meses que no escribes.
VINCENT: - No tenía nada que contarte.
THÈO: - ¿Porqué lo has hecho? Te has alejado de todos, incluso de mí. Te has convertido en un extraño. Has cambiado.
VINCENT: - No he cambiado, Theo. Puede que exteriormente, pero sigo deseando lo mismo.
THÈO: - ¿Qué deseas?
VINCENT: - Las cosas de las que hablábamos siempre, ser útil, trabajar, aportar algo al mundo.
THÈO: - ¿Y lo conseguirás así?
VINCENT: - No lo sé. Nos hemos hecho mayores. Nos hemos separado, Thèo. Tú has encontrado lo que querías en París y me alegro; pero yo no he encontrado nada en ninguna parte. Sólo he cometido errores, una equivocación tras otra. Creí que este era el camino, la obra de Dios, pero ha sido mi peor fracaso. Pero, aunque fracase, sé que hay algo dentro de mí, sé que sirvo para algo.
THÈO: - Pero esta no es la forma de buscarlo. encerràndote aquí, perdiendo el tiempo. Te has hecho un holgazán.
VINCENT: - Un holgazán, sí. Pero hay dos tipos de holgazán. El que lo es poque tiene que serlo (eso es muy fácil y yo lo envidio... ), y luego hay otra clase, el que lo es muy a su pesar. Yo sólo quiero trabajar, pero no puedo. Estoy encerrado en una cárcel de vergüenza, de dudas y fracasos. Alguien ha de comprenderme. Odio estar solo. Tengo miedo.
THÈO: - Vincent, escúchame. Cuando éramos niños yo te seguía a todas partes. Cuando tenía miedo, corría siempre tras de tí. Si me perdía, eras tú el que iba en mi búsqueda. Somos algo más que hermanos, somos amigos. Y podemos confiar el uno en el otro. Y eso es más fuerte que ninguna cárcel. De ahora en adelante, vayas donde vayas, hagas lo que hagas, prométeme que me lo harás saber. No vuelvas a alejarte de mi cariño nunca más.

THE END